otrdiena, 2013. gada 10. septembris

Par cenām, mītiem un Berga Bazāra tirgus piedāvājumu

Tas nav ne noslēpums, ne jaunums, ka vārdu salikums  "tirdziņš Berga Bazārā" daudziem liek saviebties un pie sevis nodomāt "Tur taču tik dārgi..." vai pat kādā no mūsu sociālajiem tīklu profiliem ierakstīt :"Parastas lietas, bet pa dārgo". Nebeidzamu akciju un atlaižu te noteikti nav, bet vai ir TIK dārgi, kā runā? Šodien trīs piemēri iz dzīves.

Pārtikas groza pamats - maize.

Z/S "Itreke" katru otro un ceturto sestdienu no Straupes ierodas BB  ar svaigi ceptu maizi. Piedāvājumā ir rudzu maize, rudzu maize ar sēkliņām, saldskābmaize, saldskābmaize ar sēkliņām, saldskābmaize ar riekstiem un žāvētiem augļiem,baltmaize, cepumi un plātsmaizes. Tā ir maize, kuru tu atceries no bērnības - vajag tikai kārtiņu sviesta, lai tā garšotu labāk par jebkuru kūku.

Cena maizītei - sākot no Ls 2,50 par kilogramu. Un te nu mēs nonākam pie slavenā dārdzības mīta. Ieejot veikalā, un iepazīstoties ar maizes cenām par kilogramu, katrs var secināt, ka tie paši 2 Ls arī ir vidējā ēdamas maizes cena.

Protams, ir atšķirība, kuru nekādi nav iespējams noliegt - BB iegādājamā maize ir daudz blīvāka, līdz ar to par summu X iegūstamais produkta daudzums šķiet mazāks, nekā  lielveikalu sortimentā esošajai maizei, bet kad bija pēdējā reize, kad tu juties tiešām sātīgi un veselīgi paēdis no divām šķēlītēm maizes? Un kad pēdējo reizi pārlasīji, kādas sastāvdaļas norādītas uz maizes etiķetes? Jo vairāk šīs etiķetes pēta, jo biežāk rodas jautājums, kādēļ gan rudzu maizei ir jāpievieno kviešu milti, piemēram.

Gatavojoties sestdienas tirdziņam, iesaku nodoties nelielai garšu, sastāvdaļu un izmaksu izpētei :)

Lauku olas omletei un "gogelmogelim".


Rīdziniekam, kas uzskatu un pārliecības dēļ nevēlas uzturā lietot lielo putnu fermu piedāvātās vistu olas, bet nav paveicies ar omīti laukos, kas joprojām audzina tibiņas un ik nedēļu apgādā savus bērnus - pilsētniekus ar svaigām olām, vai ir zināmi citi gali, neatliek daudz citu variantu kā vien tirdziņu un eko veikalu piedāvājums. BB tirdziņā vienmēr iegādājama Z/S "Laukgaļi" produkcija -  Mērija un Juris Vilūni savas vistas audzē tā, kā ierasts stādīties priekšā - pa vasaru tās dzīvo ārā un ēd dabīgu barību, pa ziemu uzturas kūtī. To starpību, kāda ir lauku vistas un sprosta vistas olām gan jau būsiet novērojuši paši - cita krāsa, cita garša un cita smarža.
Turklāt gadījumā, ja Bergā ieradīsieties agrākā rīta stundā, pie tirdzniecības stenda satiksiet arī pašu saimnieku.

Cenu atšķirība - par 10 olām BB tirdziņā samaksāsi Ls 2, 00, Rimi "Klētī" - Ls 3,00. Mazākos veikalos šī cena svārstās ap Ls 2, 70.






Svaigais kazas siers.

Z/S "Šiļi" produkcija ceļu uz BB mēro no Rucavas (tādi nieka 250 km!). Šajā saimniecībā darbojas trīs cilvēki, kuri rūpējas par aptuveni simts slaucamām kazām, par kazlēniem un produkcijas gatavošanu nemaz nerunājot - te top fetas siers, svaigie un puscietie sieri, mocarella un kamambērs, kas nonāk Rīgas restorānu virtuvēs.

Publikas iemīļotie svaigie kazas sieri tiek piedāvāti četrās variācijās - klasiskais, ar ķiplociņu, ar čili, kā arī saldā versija ar kanēli un rozīnēm.

200 grami svaigā siera BB tirdzinā gardēdim izmaksā Ls 1,50. Līdzvērtīgu produktu tuvējo veikalu klāstā nebija iespējams atrast, taču salīdzinot pieejamo sieru cenu, secinājums viens -  BB iegādājamais ir aptuveni divas reizes dārgāks par svaigo sieru "Kārums" un vienādā cenā ar Filadelfijas sieru.

Vai Ls 1,50 par gardēža galda cienīgu, ar rokām gatavotu,labu un veselīgu produktu ir daudz vai maz - tas paliek katra paša ziņā. Pirms izdarīt izvēli par labu masu produkcijai, ir vērts padomāt, cik daudz ir tādu sieru, uz kuru iepakojumiem norādītās sastāvdaļas ir saprotamas katram bez kīmijas rokasgrāmatas šķirstīšanas? Neiegrimstot skumjās pārdomās par pārtikas industriju un to, ka dzīvot principā ir kaitīgi, noteikti reizi divās nedēļās iesaku palutināt sevi ar kādu no  šiem sieriem :)

Galu galā - cilvēks ir tas, ko viņš ēd. Tāpēc domā, ko ēd!





Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru